Les exposicions 'Dones mestres de la Ribera' de Ricard Huerta i 'Castelló i l’Ensenyament', avanços de l'AHR
Font de la informació: sinergias4g.com
Castelló (Ribera Alta) serà seu de la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de novembre de 2018.
Castelló es prepara per a la XVIII Assemblea d'Història de la Ribera, que centra el seu interès en aquesta edició en l'ensenyament a la Ribera del Xúquer, amb la inauguració de dues exposicions: 'Dones Mestres de la Ribera', un projecte de recerca artística de Ricard Huerta, i 'Castelló i l’Ensenyament', una mostra entranyable sobre l'escola rural en els últims segles. Són dues maneres diferents de revisar el passat i el present de l'ensenyament a aquesta vila i a la comarca. Es podran visitar al recentment rehabilitat edifici de l'Obrera des del 27 d'octubre fins a l'11 de novembre.
El dissabte 27 d'octubre, a l'Auditori Municipal Rex, l'artista i professor Ricard Huerta ens presentava el projecte 'Dones Mestres de la Ribera', un projecte en el qual treballa des de fa quasi 15 anys. En aquesta ocasió té com a protagonistes 21 dones mestres que ensenyen als tres col·legis de primària de Castelló. A l'Auditori s'arreplegà una de les tres parts que consta la recerca, un vídeo amb les 21 entrevistes que Ricard va fer a cadascuna de les mestres -3 minuts per cadascuna- i on les fa parlar sobre la seua professió i la relació que tenen amb l'art.
Al primer pis de l'Obrera es mostraran les dues parts més plàstiques del projecte 'Dones Mestres de la Ribera', amb els dibuixos que els xiquets i xiquetes dels tres centres han fet dels seus mestres i les 21 aquarel·les amb les quals Ricard ha interpretat el nom de cadascuna d'elles a partir de la seua experiència en la docència i el vincle creat amb l'artista. L'exposició va acompanyada de l'edició d'un bell catàleg amb la reproducció de les 21 aquarel·les amb glosses de l'autor.
L'exposició està patrocinada per l'Ajuntament de Castelló i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, i ha sigut preparada i coordinada per Núria Gregori Sebastián.
Al mateix edifici, a la segona planta, podrem veure la segona exposició sobre l'ensenyament a Castelló a través de la història. Aquesta exposició, coordinada per Lydia Castan i Ramon Vicent, cerca despertar els records que guarden les veïnes i els veïns de Castelló del seu pas pels diferents centres educatius del poble, mitjançant fotografies i objectes que les mateixes castelloneres i castelloners han cedit per a fer-la. Serà una mostra plena de records per a uns i curiositats per a altres.
Tot contextualitzat amb mobiliari escolar antic i altres objectes d'època que formen part del fons del Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València.
A més, l'exposició vol ser un espai de reflexió sobre l'educació del passat, del present i del futur, amb una sala anomenada 'Per a saber més...', on podrem consultar tot tipus de llibres i documentació sobre educació i el món de l'ensenyament. Igualment es podrà veure la col·lecció completa dels materials didàctics que el Col·lectiu d'ensenyants de la Ribera ha confeccionat des de la seua fundació; una altra manera de revisar la gran aportació de les últimes generacions de mestres de la Ribera a la renovació pedagògica i la normalització del valencià. La mostra està patrocinada per l'Ajuntament de Castelló de la Ribera i l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.
Font de la informació: sinergias4g.com
XVIII Assemblea d'Història de la Ribera.
L'assemblea s'organitzarà entorn a dues sessions simultànies:
-Monogràfica, que se centrarà en L'ensenyament a la Ribera del Xúquer, tema en el qual s'inclouran aspectes com: centres educatius (parvularis, guarderies, col·legis, instituts, acadèmies, centres universitaris, conservatoris, etc.); sistemes educatius i la seua repercussió en la pràctica docent; les experiències d'innovació pedagògica; educació, instrucció i cultura en àmbits no regulats; el personal docent, catàlegs i biografies; la contribució a la normalització lingüística; edicions de material curricular; aules de gramàtica medievals i modernes; reglaments i ordenances municipals sobre educació; la impremta a l'escola; arquitectura escolar; i qualsevol altre aspecte relacionat amb l'ensenyament a la nostra comarca tractat des d'un punt de vista històric.
Font de la informació: sinergias4g.com
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada