Castelló acollirà la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera

Notícia publicada en El Miragall el passat 11 de novembre de 2016


El passat diumenge es va confirmar, en l'encontre comarcal d’historiadors, la candidatura de Castelló per a organitzar l'edició de 2018. El tema monogràfic elegit per a l'any 2018 serà “L'ensenyament”, un tema molt interessant i engrescador que ens oferirà noves aportacions i reflexions sobre l'educació.

L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos que se celebra des de l’any 1980 a la comarca i en la qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera, tot incloent les dos Riberes, l’Alta i la Baixa. L’Assemblea sol tindre una periodicitat de dos anys i compta amb el suport de la Universitat de València. Les setze localitats que han acollit fins ara aquest esdeveniment són, per ordre cronològic: Sueca, Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Almussafes, Alzira, Sumacàrcer, Cullera, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, Benimodo, Albalat i la Pobla Llarga.

L’Assemblea, que en el 2018 complirà 39 anys, s’estructura en dos seccions diferenciades: una secció miscel·lània, dividida en els apartats de fonts i metodologia, arqueologia i prehistòria, història antiga, història medieval, història moderna, història contemporània, història de l’art i geografia, i una altra secció monogràfica que centra la seua atenció en un aspecte històric concret al llarg de les diferents èpoques, secció en què ja s’han tractat monogràfics com el regadiu, l’organització del territori, torres i castells, vies de comunicació, riuades i inundacions, la casa, fires i mercats, l’expulsió dels moriscos, l’organització del treball, la música o la sanitat.

En aquests quasi quaranta anys d’existència, l’Assemblea ha deixat com a llegat centenars de comunicacions recollides en diferents llibres, valuoses aportacions per a la recuperació del nostre passat i l’enriquiment del nostre patrimoni cultural. A més a més, cal recordar també que, igual que en encontres anteriors, els estudiants de la Universitat de València podran obtenir dos crèdits de lliure elecció per la seua assistència o col·laboració.

Comentaris